Socker ökar risken för att dö i förtid

En burk läsk om dagen ökar risken att dö i hjärtsjukdom. Boven i dramat är det tillsatta sockret.

Nu visar en amerikansk studie som presenterats nyligen att tillsatt socker påverkar hjärtat direkt. Enligt forskaren Quanhe Yang som jobbar på USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har forskat fram att tillsatt socker ökar risken för hjärtdödlighet oavsett hur mycket det än påverkar kroppsvikten.

Forskaren har följt drygt 10 000 personer under en 14-årig period och de som fick tio procent av det dagliga energiintaget från tillsatt socker visade en mätbar risk för hjärtsjukdom. Ju mer socker desto värre prognos konstaterades. Den som fick en tredjedel av den dagliga energin från socker löpte en fyrdubblad risk att dö i hjärtsjukdomar.

Det kan räcka med endast en burk läsk med tillsatt socker. En separat analys visade att för de som dricker en burk om dagen ökade risken med att dö i hjärtsjukdom med en tredjedel – oavsett dagligt kaloriintag. En burk läsk innehåller ungefär 35 gram socker.

Larua Schmidt som är professor i folkhälsovetenskap vid University of Carolina i San Francisco efterlyser åtgärder. Åtgärder som gör det lättare för människor att undvika socker. Hon lyfter fram bland annat sockerskatt, som redan en rad länder valt att införa. Svenskarna äter dock något mindre socker än i USA. Där får sju av tio i sig mer än tio procent av energiintaget från tillsatt socker. Men även i Sverige får vi i genomsnitt i oss mer än de tio procent som är acceptabla. En hög sockerkonsumtion brukar hänga ihop med dåliga matvanor.

Nya nordiska näringsrekommendationer fastslår att tillsatt socker ska vara för maximalt tio procent av energiintaget. Håller man sig under den nivån med två  procent så kan man pusta ut. Då ligger man inte i farozonen, enligt Yangs studie som publicerats i tidskriften Jama.

Share