Eskilstuna kommun kallar till en ekokväll

Ekologisk mat och klimatsmarta köttval – vad innebär det? Varför ska barnen äta ekologisk mat i skolan och vad är rätt köttval för miljön? Dessa frågor diskuteras under en ekokväll för konsumenter i Eskilstuna.

Torsdagen den 27 mars bjuds allmänheten till Rinmangymnasiet för en kväll med fokus på miljömedveten matkonsumtion. Syftet är att sprida kunskap om miljösmarta val i affären.
– Som en av Sveriges mest miljömedvetna kommuner har Eskilstuna ett särskilt ansvar att inspirera till hållbar konsumtion, säger Pär Eriksson, kommundirektör.

Elin Röös, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, är inbjuden för att berätta om verktyget Köttguiden. Köttguiden hjälper konsumenter att göra klimatsmarta val i vardagen. Under kvällen deltar även Annika Axelsson, kökschef på Lundbyskolan, för att dela med sig av sitt ”ekologiska uppvaknande”.
– Jag vågar sticka ut hakan och säga att alla har råd med ekologiskt. Det handlar om vilka val jag gör som konsument, säger Annika Axelsson, som i dag serverar mat med 52 procent ekologiska livsmedel till barn och vuxna på skolan.

Lundbyskolans kök är ett av kommunens 72 tillagningskök. Skolan har redan nått kommunens mål om 50 procent ekologiska livsmedel till år 2020. I köket lagas mat från grunden med rena livsmedel, och mängden kött minskas till förmån för vegetabilier.
– Elevernas delaktighet i matsedeln via exempelvis matråd spelar stor roll, menar Annika Axelsson.

Utöver Annika Axelsson och Elin Röös medverkar även Staffan Carlberg, kundansvarig för offentlig sektor på KRAV, i kvällens program.

Share