Positiv publiktrend i Eskilstuna

Positiv publiktrend i Eskilstuna

För femte året har SVT Sport granskat alla publiksiffror i de stora svenska idrotterna, där speedwayen är en av sporterna. SVT har tittat närmare på publiksnitten under grundserierna, där visar förra årets elitserienykomling Smederna fin form och ökade sin publik mer än någon annan svensk klubb oavsett sport. Med avancemanget från allsvenskan till elitserien ökade klubben snittet med hela 217 procent. Det är något som gör att speedwayen hamnar på plats 8 tätt bakom superettan i fotboll.

Det är jätteroligt. Publiken är jätteviktig, finns inte intresset så påverkar det på alla håll med rekrytering, sponsorer och så vidare. Sen bidrar publiken framförallt till stämningen och inramningen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber till SVT Sport.

Ishockeyn och speedwayen behåller ungefär samma totalpublik som ifjol, även om fördelningen mellan de två högsta serierna förändrats något, närmast speedwayen jagar elitserien i handboll.

Smedernas ordförande, Håkan Ringkvist är glad över beskedet att föreningen hamnar så högt upp och säger till Speedwaynyheter.se att han hoppas på samma stöd under kommande säsong.

Det var första säsongen i högsta serien på många år för oss, så det visar att vi gör något bra helt enkelt, säger Ringkvist till Speedwaynyheter.se

Dessvärre har sporten i sig tappat publik med 2.4% under 2013, en trend som klubbarna försöker vända.

Vi gör olika saker för att locka folk till vår arena, och det är vi inte ensamma om bland elitserieklubbarna, fortsätter Ringkvist.

Share