Ungdomar lär seniorer använda IT på internetcafé

Sex veckor i sommar kommer ett projekt som heter ”it-guide” att hålls. IT-guide är ett inegrationsprojekt där ungdomar med utländsk bakgrund träffar äldre.
– Ungdomarna får möjlighet att öva på svenska språket och seniorerna får möjlighet att lära sig IT. Ungdomarna får en meningsfull sysselsättning några veckor på sommarlovet och vår förhoppning är att de även blir säkrare på svenska språket och att erfarenheten ger dem lite mer råg i ryggen, förklarar Vedad Begovic, integrationsstrateg i ett pressmeddelande.

Guiderna kommer att lära ut hur man använder bland annat datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Med hjälp av dessa guider så kommer man lära sig att använda till exempel sökmotorer på internet, lära sig maila, förstå sig på tjänster som internetbank, köp och sälj, bildhantering och facebook. Sedan kommer de visa hur man använder sig av 1177 och lyssnar på musik.
– Alla seniorer är välkomna till internetcaféerna, både de som är nybörjare och de som vill lära sig mer, poängterar Vedad. Man kommer när det passar och det kostar ingenting att få hjälp av en it-guide, säger Vedad fortsättningsvis.

Ungdomarna sitter enskilt med en person i taget och lär ut det som just den personen har behov av. Det kostar ingenting att få hjälp av en it-guide.

Share