Parken Zoos lejohanar tvingades avlivas

Parken Zoos två lejonhanar har inom ett par veckor tvingats lämna välden på grund av sjukdom. Lejonhanen hade drabbats av analframfall, tarmen stack och det var den faktiska orsaken till att han sövdes och undersöktes.
– För en dryg vecka sedan upptäckte vår personal att lejonungen var vinglig. Veterinären kollade upp honom och det visade sig att han hade svårt att hålla balansen. Veterinären bedömde att ungen hade en rubbning på centrala nervsystemet och man fattade beslut om avlivning, berättar Parken Zoos vd Irja Bäckström för Eskilstuna-Kuriren.

Nu har Parken Zoo kontaktat Europakordinatorn.
– Familjen är inte fulltalig och Parken Zoo har kontaktat Europakoordinatorn. Man söker efter en kompatibel lejonhane som skulle kunna flytta in. När det kan ske vet vi inte men målet är att ha avelspar överallt där det finns lejon. Jag har också fått berättat för mig att lejonungarna måste bli större innan en ny hane kan komma in. Annars riskerar ungarna att stötas ut. Alternativet är att ta in ett nytt friskt par och då får vi flytta på de lejon vi har i dag, säger Irja fortsättningsvis till tidningen.

Share