Många oroliga för ISIL-grupperingar

Under våren har antalet anhängar till bland annat gruppen ISIL (Islamiska staten i Irak och Levanten) ökar lavinartat i vårat spridningsområdet. Det gör många kristna Irakier oroliga i Eskilstuna, vem kan skydda oss ifall det kommer en grupp med anhängare, säger Ismail.

Att grupperingarna ökat i sörmland är något som säkerhetspolisen har under uppsikt, men något större hot mot Sverige finns inte i dagsläget. Ofta reser anhängarna till krigszoner för att kriga och stödja terrostämplade grupper för att sen resa hem igen.

– Vi talar bland annat med återvändare från Syrien och Irak, samt med personer som enligt befintlig information rekryterar, för att påtala lagen mot rekrytering och utbildning till terrorism. Säkerhetspolisen har haft och kommer att ha fler samtal med personer där det finns information som tyder på att de uppmanar, rekryterar eller utbildar till terrorism, säger Jonathan Peste, Chefsanalytiker kontraterror hos Säkerhetspolisen.

Share