Eskilstuna kan bli årets klimatstad

Eskilstuna kan bli årets klimatstad

Eskilstuna är utsedd till en av tre finalister i den svenska delen av Earth Hour City Challange 2014. Eskilstuna har därmed möjlighet att vinna utmärkelsen National Earth Hour Capital (årets klimatstad) som utses den 12 mars. Vinnaren av årets klimatstad går sidan vidare och tävlar om det globala priset som utses den 27 mars i Vancouver.

Världsnaturfonden beskriver Eskilstuna kommun som årets uppstickare med tuffa mål och åtgärder i klimatplanen för att öka andelen sol och vind i energisystemet. De lyfter också kommunens mål att till 2020 ha 50 procent av det egna elbehovet baserat på vindkraft, 10 procent på solenergi – och där 20 procent av kommunens fastighetsägare ska ha börjat producera förnybar el.

Earth Hour City Challenge ger kommuner en möjlighet att visa upp ett internationellt ledarskap inom hållbar stadsutveckling och agera förebilder för städer runt om i världen. De städer som deltar har fått beskriva vilka åtgärder de har genomfört för att minska sin klimatpåverkan och vilka planer de har framöver. Ett särskilt fokus i år ligger på åtgärder för att öka investeringar i förnybar och hållbar energi.
– Det är verkligen roligt och hedrande att Eskilstuna gått till svensk final, säger kommunalrådet Magnus Johansson.

Johansson fortsätter:
– Det visar att Eskilstuna kommit långt i sitt klimatarbete. Det ska bli spännande att se hur vi står oss i internationell jämförelse.

Totalt har 34 städer i 14 länder gått vidare som finalister i klimatutmaningen. I Sverige tävlar Eskilstuna mot Stockholm och Växjö för priset om Sveriges klimatstad. Tävlingen arrangeras av Världsnaturfonden som också står bakom Earth Hour.

Earth Hour arrangeras den 29 mars klockan 20.30-21.30.

 

Share