Polismyndigheten i Södermanland tackade privatpersoner som hjälpt polisen

Nyligen tackade Polismyndigheten i Södermanlands län privatpersoner som hjälpt polisen under 2013. Fyra hjältar belönades.

Under eftermiddagen den i torsdags bjöd Polismyndigheten de av hjältarna som hade möjlighet att närvara i Eskilstuna polishus på tårta och kaffe. Länspolismästaren delade ut plaketter, diplom och blommor. De av hjältarna som inte hade möjlighet att vara har fått diplom och plaketter sända till sig.

Hjältarna får även en penningbelöning på mellan 3000 och 10 000 kronor.
— De belönade hjälteinsatserna är utförda av privatpersoner som visat särskilt stort mod och rådighet i dramatiska situationer, säger länspolismästare Torbjörn Johansson.

— Årets belönade hjältar är beundransvärda och förtjänar verkligen beröm! Samtidig ska man komma ihåg att den hjälp vi inom Polisen måste få av allmänheten för att lösa vårt uppdrag inte alltid behöver vara så dramatisk. Men, alla i samhället behöver känna ansvar för att slå larm om man ser brott eller olyckor och sedan vittna om vad man sett, säger Torbjörn avslutningsvis.

Hjältar 2013:
Hjälte A:
Den 19 oktober 2013 föll en berusad man i vattnet vid Norra Strandvägen i Strängnäs. A bevittnade händelsen och han hoppade efter mannen ner i det iskalla vattnet. A hjälpte sedan mannen att komma upp på land. Genom sitt agerande har A sannolikt räddat mannens liv.

Hjälte B:
Den 26 december 2013 hoppade en berusad man i vattnet vid Forsgränd i Nyköping. B bevittnade händelsen och han har sedan i det iskalla vattnet hjälpt mannen att komma upp på land samt inväntat räddningstjänst och ambulans. Genom sitt agerande har B sannolikt räddat mannens liv.

Hjälte C:
C har i samband med ett mordförsök, i Flen den 18 oktober 2012, lyckats avväpna en gärningsman och dokumenterat gärningsmannens berättelse på film. Vidare har C förhindrat några flickor att passera den plats där den beväpnade gärningsmannen befann sig. C uppvisade exceptionell rådighet då han avväpnade gärningsmannen och har på detta sätt sannolikt undanröjt risken för ytterligare blodspillan.

Hjälte D:
Den 29 maj 2013 inträffade en trafikolycka på Riksväg 56 i Stora Sundby. En lastbil och en personbil frontalkrockade varpå ett av fordonen fattade eld. D hjälpte lastbilschauffören ut från lastbilen och har har genom sitt handlande sannolikt räddat chaufförens liv då det vid tillfället brann i förarhytten på lastbilen.

Share