Majoriteten kör över oppositionen i fastighetsaffärer

Majoriteten kör över oppositionen i fastighetsaffärer

En stundtals hätsk diskussion har brutit ut mellan å ena sidan majoriteten i Eskilstuna kommunfullmäktige (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) och å andra sidan partierna i alliansen som utgör opposition. Orsaken till meningsskiljaktigheterna är att majoriteten utan upphandling eller oberoende värdering har träffat överenskommelse med en privat fastighetsägare om försäljning av en fastighet för 2 miljoner kronor, ett pris som allianspartierna anser är för lågt och felaktigt gynnar köparen. Köparen till fastigheten är för övrigt ägaren till fastigheten där Stadshotellet är inrymd, och som tidigare var aktuell i den så kallade ”Stattaffären” där kommunen fick bakläxa efter att ha ingått ett mångårigt hyresavtal också där utan upphandling.

Fastigheten det handlar om den här gången är en tegelbyggnad på Libergsgatan som ligger alldeles intill parkeringen vid mataffären Willys på Kungsgatan i Eskilstuna. Efter Willys etablering har fastigheten fått ett mycket bra kommersiellt läge, enligt alliansen, och det gjordes en oberoende värdering för några år sedan som sa att den då var värd 2,5 miljoner.
– Sannolikt är värdet ännu högre idag säger Jari Puustinen (M).

Alliansen anser därför att det är dumt av kommunen att sälja fastigheten för 2 miljoner. Det finns även andra spekulanter som visat intresse av fastigheten och att betala runt 2,5 miljoner kronor, något som kommunen alltså väljer att strunta i. Fastigheten har aldrig varit ute på den öppna marknaden utan den här affären har gjorts upp direkt mellan kommunledningen och det privata fastighetsbolaget. Frågan ska behandlas på kommunstyrelsens möte idag tisdag, och majoriteten förväntas att köra över oppositionen och genomdriva affären trots deras protester. 

Share