EBÖ Gjuteri lägger ner i Eskilstuna

Gjuteriföretaget International Aluminium Casting Sweden AB, IAC, mera känt som EBÖ Gjuteri, lägger helt ner återstoden av sin fabrik i Vilsta Industriområde i Eskilstuna. Det beskedet kom idag efter att företaget dragits med stora förluster under flera år. År 2008 tvingades företaget säga upp ett stort antal anställda på grund av den minskade orderingången, den gången var det 55 personer som fick lämna sina arbeten vid företaget. Sedan dess har man haft för små volymer för att uppnå lönsamhet även om man år 2009 fick en relativt stor order från Renault.

Den här gången är det 25 personer, samtliga kvarvarande anställda, som får lämna sina arbeten vid företaget. Företaget räknar med att under 2015 i flera steg överföra produktionen till systerfabriken i Estland som kommer fortsätta som vanligt även om den också i dagsläget har för små volymer för att ekonomiskt gå runt och uppnå lönsamhet. EBÖ gjuteri bildades år 1922 av tre svågrar, Eldin, Boqvist och Östlund och man har tillverkat komplicerade motordetaljer men även Hasselbladskameran tillverkades här. Företaget har haft många ägare genom åren men nu är det alltså slut, ännu ett klassiskt gammalt Eskilstunaföretag går i graven, även om företagsledningen inte kallar det nedläggning. Man säger att man ”lägger fabriken i malpåse” och kanske kommer öppna igen.

Share