Rondellen Köpcentrum rivs

Efter flera år av planer och förändrade planer ser dagarna nu ut att vara räknade för den över 9000 kvadratmeter stora byggnaden som innehöll ”Rondellen Köpcentrum” intill E20. Den nuvarande fastighetsägaren har hos Eskilstuna Kommun ansökt om rivningslov och beräknar påbörja arbetet med att jämna byggnaden vid marken i slutet av mars.

Historien kring fastigheten är lång och brokig. Ursprungligen byggdes det en möbelaffär på tomten. Det var en möbelhandlare som hade sin affär i Gamla Staden som slog på stort och byggde en större butik strategiskt utmed motorvägen. Det nya möbelvaruhuset fick namnet ”Dag & Natt” men blev inte långlivat. Kanske är inte läget utmed E20 så fantastiskt som man kan tro. Efter att möbelvaruhuset lagt ner kom det på åttiotalet en entreprenör och ville satsa stort och bygga ett hotell på 20 våningar. Projektet kallades ”Baronen” och det var meningen att hotellet skulle vara så högt att det syntes ända från Strängnäs. Hotellbygget kom dock av sig efter att bara några våningar hade byggts, tvister uppstod kring vem som hade ansvar för vad. Klart är att byggnaden efter en konkurs lämnades vind för våg och i flera år stod betongskelettet där som en påminnelse om det misslyckade hotellprojektet.

I början av nittiotalet köptes ruinen av en ny ägare som rev de översta våningarna och gjorde ett köpcentrum i de nedre delarna. Köpcentrumet öppnade och hade sin storhetstid i mitten av nittiotalet. En av stans dominerande leksaksaffärer, Lek & Hobby” som låg på nedervåningen i 21:an, valde att flytta till större lokaler i ”Rondellen”. Den nya affären fick heta ”Lekia” som var namnet på kedjan de tillhörde. Bland övriga butiker kan nämnas prylbutiken Galne Gunnar (G&G, som var ett H&M-projekt), mataffären Spar-Inn som senare bytte namn till Eurospar, H&M, Expert, Skokanonen, Klädhuset M, Gardinlagret samt Möbelcenter.

Skiftinge Centrum hade på 70-talet två livsmedelsbutiker, Ica samt Konsum. Etableringen av livsmedelsbutiken i Rondellen ledde till stora bekymmer för livsmedelsbutikerna i Skiftinge Centrum.Efter att Ica lagt ner satsade Konsum på sina lågprisbutiker med begränsat sortiment under namnet ”Fakta” (Fakta fanns på flera håll i stan, t.ex i Slagsta och på Klostergatan). På nittiotalet gav även Fakta-butiken i Skiftinge Centrum upp och sedan dess är Skiftinge Centrum helt dött som handelsplats betraktat.

Rondellen Köpcentrum lyckades dock aldrig få något grepp om Eskilstunabornas shoppingvanor. Eskilstuna hade ovanligt länge en stark centrumhandel. I många andra städer jämförbara städer hade extern handel sedan länge varit en stor konkurrent till centrumhandeln. Flera butiker lades ner på grund av bristande lönsamhet, andra flyttade därifrån och så småningom beslutade den dåvarande fastighetsägaren Ge Real Estate att stänga igen och lägga byggnaden i malpåse. Man hade andra, storstilade planer för området och kommunen var med på noterna. Ett bekymmer var radhusområdet som ligger mellan Rondellen och nuvarande Ica Maxi. Det avgörande var dock att lågkonjunkturen kom emellan och år 2013 följde Rondellen med i en större fastighetsaffär mellan Ge Real Estate och Kungsleden. Nu är det Kungsleden som fattat beslut om att riva byggnaden och göra någonting annat. Vad vill man i nuläget inte säga.

Share