Välbesökt Bondauktion i Ärla

 onsdagen arrangerades en relativt stor bondauktion i Ärla på Rinkesta Säteri, utanför Eskilstuna, då Flättorp Gård AB lät försälja maskiner och redskap. Bland utropen fanns en mängd maskiner som traktorer, skotare, plogar, tröskor och andra föremål. Det serverades också korv, läsk kokosbollar och annat gott på den välbesökta auktionen. 

 

jenny och robert

Eskilstunanytt var på plats och där träffade vi Jenny Rosell och Robert Gustafsson från en gård, med gårdsbutik, Nystugan ekogård, straxt utanför Stigtomta, som ligger utanför Nyköping. Jenny är från Eskilstuna och både hon och Robert har gått på lantbruksskolan i Stenkvista. Idag driver de köttproduktion, äggproduktion samt vedproduktion på den egna gården. De har även gårdsbutik och säljer ägg, nötkött, lammkött, korvar, gjorda på kött från gården, grönsaker sommartid, lammskinn. – Sedan säljer vi även saft, honung , senap , äppelmust , rapsolja men det köper vi in från en annan producent, berättar Jenny. De har länge, efter en trafikolycka förra året, varit på jakt efter en ny traktor men det problemet löste sig igår då de köpte en traktor. Dagens inköp blev en gödselgrep/krokodilgrep för 13 500kr + moms. En bra affär, tycker Robert.

– Men detta med bondauktion är ju mycket en social grej också, skrattar Jenny. Hon berättar att nuförtiden hålls det inte så många lantbruksauktioner. I år är det bara denna auktion och en till som äger rum i Södermanland, såvitt de vet. Anledningen är att det helt enkelt inte finns så många bönder kvar. Robert berättar att lönsamhetsproblemen är stora, och dessutom är det så att det flyttar ut stadsbor på landet som klagar på att bönderna och deras verksamhet väsnas. – Vårt jobb är ju inte precis ett 7-4-jobb skrattar Robert. Vi är ju beroende av vädret och vissa tider på året måste vi jobba så länge vi ser vad vi gör och då kan klockan bli framåt 23 på kvällarna. Robert berättar att på 1950-talet fanns det 9 gårdar i området där de bor. På 80-talet var det tre kvar och idag är det bara en gård kvar, den som Jenny och Robert driver. Det finns alltså många orsaker till varför antalet lantbruk blir färre och färre. Det har länge varit en förskjutning mot allt större lantbruk och det har varit stordrift som ansetts vara rätt väg för lantbruken, men idag börjar det svänga tillbaka mot småskalig produktion och den produktionen och marknaden växer rejält idag med lokal försäljning. – Jag tror på lantbruket, inte minst så måste ju vi människor få mat någonstans ifrån och det kommer bli större efterfrågan på mat och av jordbruksmark för att odla maten på, säger Jenny.

 

Share