Väktare attackerad i Fröslunda

En väktare från Securitas, som anlitats för att åka och visa sig i Fröslunda, för att skapa trygghet efter den senaste tidens oroligheter i området, attackerades strax efter kl 18 på tisdagkvällen av ett ungdomsgäng på cirka tio maskerade personer.

Likt många andra så kallade utanförskapsområden i svenska städer har Fröslunda på senare tid drabbats av oroligheter där ungdomsgäng stör ordningen på kvällar och nätter och gör anspråk på att ”styra över området”.

Boende i området har upplevt otrygghet och ett flertal våldsbrott, med oprovocerat våld, har inträffat. För bara några veckor sedan beslutades det att biblioteket måste stänga efter oroligheter där.

Nu har man anlitat Securitas som ett sätt att skapa en känsla av trygghet och visa samhällets närvaro i området. Väktaren åkte ensam och befann sig utanför bilen när gänget på cirka tio personer dök upp, enligt väktaren är samtliga av maskerade och av utländsk härkomst. De säger till honom att han inte har något i området att göra, eftersom de anser sig ha tagit över och det är deras territorium som de styr över. Han får ta emot minst ett knytnävsslag i ansiktet och faller till marken. Flera polispatruller kommer till platsen men inga gärningsmän hittas.

Såväl attentatet mot väktaren som oroligheterna i stort, följer ganska väl det mönster som är känt från vissa förortsområden till Stockholm och kanske framför allt det ökända området Rosengård i Malmö. I dessa områden har flera representanter för samhället attackerats. Det kan vara brandmän, ambulanspersonal, poliser eller personal som kör sopbil som attackeras.

Många sådana områden har även av polisen betecknats som ”No-Go-Area”, dvs områden dit en ensam polispatrull inte ska köra in ensam, utan att invänta förstärkning.

 

 

Share