Kvicksundsbron är klar i förtid och öppen för trafik

Kvicksundsbron öppen

Strax efter kl 11 på lördagen meddelade Trafikverket att arbetena vid Kvicksundsbron är färdiga i förtid och man om 30 minuter skulle fälla ner bron och öppna för vägtrafik, 1,5 dygn tidigare än aviserat. Så skedde också ca kl 11:40 och plötsligt är samhället Kvicksund återförenat efter nästan fyra veckor då man levt med vatten mellan södra och norra Kvicksund. Trafikverket har haft en liten passagerarfärja som dygnet runt har hjälpt människor att ta sig över sundet.  

Kvicksund är en tätort som överlappar gränserna mellan landskapen och länen södermanland och västmanland samt kommunerna Eskilstuna och Västerås. Befolkningsmängden är ca 2200 personer och till detta kommer ett antal fritidshus med sommargäster som befolkar området på sommaren. Det som förenar norra och södra delen av samhället är Kvicksundsbron III som byggdes 1976 och ersatte Kvicksundsbron II som var en svängbro uppförd på 1920-talet. Den första Kvicksundsbron uppfördes på 1870-talet och var bara en järnvägsbro. Genom åren har Kvicksundsbron varit en mycket hårt trafikerad överfart och de somrar man arbetat med underhåll av bron, exempelvis 2004, har det varit besvärligt med köer. De omfattande arbeten som man gjort sedan början av 2016 krävde att man hade vägbron i uppfällt läge under fyra veckor under sommaren 2017 vilket har lett till omfattande bekymmer för trafiken. Många Kvicksundsbor upplever dock att det även lett till nya sociala kontakter genom att man har träffats på färjan.

Share